de prikwinkel

Kijk naar deze geweldige tips voor je outfit

Geplaatst op

De ontwikkeling van damesjassen gedurende de 20e eeuw tot nu toe is een interessante reis door de modegeschiedenis. In deze blog zal ik enkele van de belangrijkste trends en veranderingen in de stijl van damesjassen bespreken.

Dames jaren begin 1900

In de vroege jaren 1900 waren damesjassen over het algemeen vrij lang en zwaar. Ze werden vaak gemaakt van wol of leer en hadden weinig decoratie of details. Veel van deze jassen waren ontworpen om te worden gedragen over lange jurken en waren daarom ruim van formaat.

Eind jaren 20 | flapper de flap

De roaring twenties van vorige eeuw begon de mode te veranderen en werden damesjassen korter en meer gestroomlijnd. De “flapper” -stijl werd populair en jassen waren vaak versierd met franjes of kralen. De jassen werden ook vaker gemaakt van lichtere stoffen, zoals zijde en fluweel.

Filmindustrie beïnvloed de stijl 

Damesjassen werden in de jaren 30 en 40 beïnvloed door de opkomst van de filmindustrie. Filmsterren zoals Marlene Dietrich en Katharine Hepburn droegen vaak strakke, gestroomlijnde jassen met schoudervullingen en een smalle taille. Dit leidde tot een trend van gestructureerde jassen met een militaire uitstraling, zoals trenchcoats en mantels.

Synthetica

Synthetische stoffen, zoals polyester, dienden in de jaren 50 en 60 als materiaal. De stijl was eenvoudiger en meer gestroomlijnd, met jassen die waren ontworpen om te passen bij de nauwere silhouetten van de tijd. Er werden ook veel kortere jassen gemaakt die net tot aan de taille kwamen.

Punk maakt damesjassen stoere

Toen in de jaren 70 de punkbeweging opkwam werden damesjassen ook beïnvloed door deze stijl lederen jassen werden populair en werden vaak versierd met studs en ritsen. De jassen waren over het algemeen korter en hadden een meer stoere uitstraling.

The nineties

De powerdressing trend in de jaren 80 en 90 beïnvloedt de stijl van de damesjassen. Jassen waren vaak oversized en hadden brede schouders, wat bijdroeg aan de “corporate” uitstraling van de tijd. Er werden ook veel trenchcoats en blazers gedragen.

De damesjas anno nu.

Tegenwoordig zijn damesjassen verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen en materialen. Trenchcoats, parka’s en mantels zijn nog steeds populair, evenals leren jassen en bomberjacks. Er zijn ook veel jassen die zijn ontworpen voor specifieke activiteiten, zoals skiën of wandelen.

Conclusie

Kortom, de ontwikkeling van damesjassen in de 20e eeuw heeft een rijke geschiedenis van stijlveranderingen en innovaties. Of je nu op zoek bent naar een klassieke mantel of een trendy bomberjack, er is een damesjas voor elke smaak en elke gelegenheid. Zin om iets leuks voor jezelf te kopen na het lezen van dit artikel? Verschillende dames jassen vind je bij sans-online.nl. Kijk maar eens hoe leuk ze zijn!

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je meer weten over tattoos en piercings? Lees dan zeker de blogs op onze site.

Contactgegevens

Via info @ deprikwinkel.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden